torsdag 15 mars 2012

Flickor är vänner och pojkar är ninjor?

Legos nya Friends-satsning främst ämnad för tjejer har debatterats till lust och leda och jag orkar inte egentligen alls ge mig in i debatten mera. Men jag måste ge en kort liten kommentar efter att ha läst gårdagens artikel som Peppe länkade till
Alltså är det verkligen tänkt att i Legos värld är flickorna förpassade till att gå på café och skönhetssalong medan pappan grillar? Och pojkarna får slåss med ormliknande varelser och ninjor och tränas i kampsporter? På sin höjd får flickorna tydligen köra gräsklippare och fyrhjulingar. På riktigt? Är det bara jag som tycker synd om de stackars flickorna som kommer att förgås av tråkighet över sin låtsaslatte? Snoozefest.


http://hbl.fi/nyheter/2012-03-14/flickor-vill-leka-realistiska-lekar-och-inreda

6 kommentarer:

 1. Även om jag just beslöt mig för att sluta lägga energi på det här så känner jag bara att jag måste få säga att ingen tvingar alla flickor att leka enbart med Friends-serien, men alla barn som gillar kojor och skönhetssalonger har nu en nischad produkt. De övriga kan fortsätta bygga allt det andra som finns. Och det finns PLENTY. Också alldeles neutrala grejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå du har förstås större insikt än jag vad det finns för leksaker (och legon) på marknaden. Det är möjligt att man får en snedvriden bild som icke-förälder som bara följer diskussionen på distans så att säga.
   En bloggare skrev att hennes sju-åriga son hade blivit ivrig över alla specialdelar det fanns till Friends-serien! Och det är ju jättebra! Jag menar inte heller på något sätt att det är mindre värt att villa leka att man går på skönhetssalong och café. Jag förstår kanske inte bara varför serien måste marknadsföras specifikt åt flickor? Och så tänker jag att det kunde väl finnas en vanlig stad bara med brandstation och sjukhus OCH skönhetssalong och café?
   Det enda jag efterlyser är att alla, pojkar som flickor, ska få leka med vad dom vill utan att någon höjer på ögonbrynen! (Och där är vi säkert helt av samma åsikt?)

   Radera
  2. Absolut, och hos oss leker pojken och flickan tillsammans med alla legon. Man behöver inte göra det så dramatiskt, de traditionella legogubbarna kan alldeles väl klättra i Olivias koja och Olivia kan bra besöka polisstationen trots att hon inte är identisk med poliserna. Herregud, ibland är ju Mumin med också. Tillsammans med Pippi Långstrump. Det finns inga gränser!

   Radera
  3. Härligt med barns fantasi! Kanske man inte skall underskatta barnen? De klarar ju tydligen av att på egen hand överskrida de gränser som Lego satt åt dem! :)

   Radera
 2. Okej, jag har mycket emot både denna och den pojkiga upsättningen av lego. Har inte engagerat mig i debatten utöver att ha blivit mycket upprörd över reklamen. Förstår föräldrar som inte reagerar och som tycker att barn ska fritt få välja på basen av vad som finns på marknaden. Men jag vågar påstå att det inte är barnet som väljer fritt - det är marknadsförarna som attraherar dem till sig, och när en flicka i gänget har attraherats av reklamen på tv så tar det inte länge före hela raden av (icke-reklamtittande flickor) börjar tjata om samma leksak, som de blivit behändigt introducerade till på dagisets leksaksdag.
  Samma gäller whatever-rymdraketslegodito för pojkar och hela uppsättningen av disney-princess leksaker (för att inte tala om Cars-bilarna). Nej, det är varken föräldrar eller barn som väljer - det är marknadsförarna av dessa leksaker, och det är det som gör mig mycket upprörd. Man skulle slippa mycket tjat och istället ha kreativare lekar men back-to-basics leksaker utan en massa extra tillbehör. Och det skulle inte heller skapa stereotyper av det här slaget, barnen skulle frivillgt få välja genom sin fantasi vad de vill gestaltera och vad de vill fantisera om. Om det sen blir att man bygger en beauty-salong eller bygger ett princessslott av kuddar och tyger, ja då är jag villig att acceptera att mina barn på riktigt vill leka sådana lekar. T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina och utförliga kommentar! Jag märkte ju nog också att min systersons inställning till vad som är "flick-" och "pojkleksaker" ändrades drastiskt så fort han började dagis...

   Radera