måndag 3 februari 2014

Skulle du hellre vilja flyga eller vara osynlig? (några tips på amerikanska podcasts)

Dethär med podcaster. Peppe is doing it, Mia och Maria are doing it, Eva is doing it. Det är superkul förutom att jag börjar känna mig stressad att hinna lyssna på alla. Dessutom ligger jag också efter i En varg söker sin podd. (Annars finns det ingen pod jag följer slaviskt. Jag väljer oftare på basis av ämnet än enligt vems podcast det är.) 

Jag gillar podcaster, men liksom med ljudböcker så har jag väldigt svårt att inte tappa koncentrationen. Jag önskar att jag kunde diska eller stryka (dvs om jag någonsin strök...) eller göra något annat medan jag lyssnar, men det går inte. Jag hör ett nyckelord och vips så har mina tankebanor hoppat till helt andra galaxer. Alternativt koncentrerar jag mig för mycket och bränner vid lasagnen om jag gör mat samtidigt. (Exempel ur verkliga livet.) Jag kan alltså inte koncentrera mig på två saker samtidigt. Sorgligt men sant. För mig funkar det bäst att lyssna på flyg, tåg, buss, bil. (Min träning lämpar sig inte heller för podcastlyssning. Men eventuellt skulle det gå lättare att bestiga Culver-trapporna då...) Så det slutar med att jag sitter för mig själv i köket och BARA LYSSNAR. Och dricker kaffe. Det känns väldigt dekadent att bara sitta och lyssna. Det är liksom bortkastad tid. Men. Ack, så skönt ibland!

Jag ville i alla fall tipsa er podcast-nördar om några amerikanska podcasts.  

This American Life är en av USA:s populäraste podcasts. Den har också blivit rekommenderad åt mig flera gånger. (Kuriosa; i nyaste säsongen av Girls lyssnar Hannah på ett avsnitt när hon ligger på marken i skogen.)

Jag har lyssnat på många bra avsnitt men en stark favorit hittills var avsnittet om Superhjältar. Och vilket man skulle välja om man kunde; att flyga eller att vara osynlig. Svaret visade sig vara mer komplicerat än man skulle tro. (Jag vet inte hur mycket jag ska avslöja här, ifall någon vill lyssna själv. Men de kom ungefär fram till att man bara vill vara osynlig för att kunna sko sig på bekostnad av andra, medan att flyga är en ärligare längtan.)

Radiolab är en annan podcast jag gillar och jag rekommenderar att speciellt mina bokklubbskompisar och alla andra som läst Rebecca Skloots bok om Henrietta Lacks ska lyssna på detta avsnitt.

Fresh Air är en annan favorit. T.ex. detta avsnitt passar bra att lyssna till såhär dagen efter Super Bowl. Det handlar om myten om den dumma fotbollsspelaren. (Något som Fred ofta stör sig på, när man lär sig reglerna till amerikansk fotboll så förstår man att det fakiskt inte är vilken dumbom som helst som skulle klara av det.) 

Dagens avsnitt ska handla om Philip Seymour Hoffman men det finns inte tillgängligt ännu.

Ibland hänger jag på Los Angeles biblioteks sidor och där hittade jag denna podcast som jag vill särskilt tipsa Bestiz om. Det är ett samtal med Gary Shteyngart om hans bok Supersad True Love Story som jag gillade jättemycket. (Det är ett gammalt avsnitt men vi talade nyligen om honom för hon upplyste mig om att hans nyaste roman har utkommit.)

Yo, is this racist? svarar på lyssnares frågor om vad som är rasistiskt. I ett av de senaste avsnitten diskuterade de t.ex. om vita författare får använda sig av svarta huvudpersoner. Det är ett mycket intressant program att lyssna på här i LA där man skämtar hejvilt med kulturella stereotyper men samtidigt ska man också vara väldigt pc. En märklig kombination. 

Själv lyssnar jag också på Which Way, LA? för att hänga med i den politiska debatten här. 

För vänner av standup-komedi rekommenderar jag WTF. (Man måste dock ladda ner en app för att kunna lyssna.)

3 kommentarer:

 1. Pedant-bästis rättar: THIS American Life. Radioreportage som bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis. Tack. Tyrckfelsnisse lever i bloggosfären också tydligen.
   Jag älskar programmet!

   Radera
 2. Och tack för Schteyngart-tipset!

  SvaraRadera