måndag 17 februari 2014

The part I hate

Man får vara med om många fina ögonblick på Casa Libre. Och så blir man ibland påmind om varför det finns ungdomar som bor där.

Fred måste åka in till jobbet idag för att tala tillrätta en av killarna på hemmet som fått för sig att han vill gå med i ett gäng. Fred hann precis komma hem på kvällen och som tur äta lite innan nästa samtal kom och han fick sticka iväg igen. Det var en av Casa Libres ex-residents* som ringde. Hans bror hade blivit dödad hemma i Honduras. 

En stor orsak till att unga tonårskillar beger sig iväg från sina hem och sina familjer är att gängkulturen blomstar i vissa av deras hemländer. De måste bokstavligen välja mellan att gå med i ett gäng eller att dö. Eller fly. Den som kan. En av de våldsammaste platserna i världen är San Pedro Sula i Honduras med 173 mord per 100 000 invånare per år. (85,5 per år i hela landet, i jämförelse kan nämnas 4,78 mord per 100 000 invånare per år i USA och 1,2 i UK.) Vår vän från Casa Libre är hemma från San Pedro Sula. I fjol lyckades också hans bror, efter att ha blivit mordhotad flera gånger för att han inte vill gå med i Mara Salvatrucha, komma in i USA. Han greps av migrationsmyndigheterna. Fred försökte hjälpa honom men det var svårt för han hade redan fyllt 18 och det fanns inte tillräckligt med bevis för att han var mordhotad. För att han inte ville ge dem bevis. För att i hans hemland litar man inte på någon myndighet. Allra minst polisen. Det var otroligt frustrerande för Fred som försökte göra ALLT han bara kunde för att få honom att förstå att han måste tala för att åtminstone ha en chans att få stanna. Till ingen nytta. Han blev skickad tillbaka. Det dröjde inte länge innan han mördades. 

Jag hatar hatar detta.

*Han lämnade Casa Libre för att kunna jobba för att kunna spara ihop pengar åt hans bror så att han kunde ta sig till USA. Det tog honom ett helt års lön. Men han besöker fortfarande Casa Libre regelbundet. Han kommer för att använda datorn. Studera engelska. För att få råd ibland. Såna grejer.

2 kommentarer:

  1. Huj så sorligt! Jag har blivit ombedd av en av mina reviewers att ta med "violence" i min beskrivning av alternativa världar - det du beskriver ovan är något som definitivt borde hanteras, gängkultur och våldet som finns inom dem - men grundfrågan är ju varför uppstår gäng överhuvudtaget? Jag vill påstå att det beror på "lack of opportunities to have a decent subsistence" och just det du skriver om misstron till den statliga polisen - man behöver ha någon som skyddar en när man inte kan lita på polisen. Det är ju bara så absurt allt detta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absurt, grymt och fruktansvärt onödigt. Jag tror att det är som du säger, brist på andra möjligheter. Och man ser det som enda sättet för överlevnad och skydd för sin egen familj. (Jag kan en annan gå ge en in-depth analys av uppkomsten av gäng t.ex. just i Honduras och El Salvador, så som jag har fått det förklarat för mig. Men klarar inte av att tänka på det just nu.)

      Radera