torsdag 8 januari 2015

"Jag bor i de eviga vårarnas land"

Jag vet faktiskt inte vilket jag tycker är roligare, när man får ta fram julsakerna eller när man får lägga undan dem igen. Vi har städat undan julen och jag tycker det är så skönt. Det känns nästan som att man får pusta ut och slippa låtsas att man har julstämning. Dethär var min tredje amerikanska jul och vår femte tillsammans. Jag som har varit värsta julnörden har tonat ner lite och Fred som varit värsta grinchen har skruvat upp julhumöret lite. Fred är viktig med finska jultraditioner och det är jag tacksam för men de flesta känns liksom med våld påklistrade här. Jag stod i den skandinaviska butiken med ett paket risgryn i handen och plötsligt kändes det helt absurt att jag och Fred skulle sitta på tumis och äta risgrynsgröt på julaftonsmorgon (som här dessutom är en normal arbetsdag) bara för att det är något man gör i Finland. Jag köpte inga risgryn. Lika absurt kändes det att dekorera på Casa Libre med snöklädda grankvistar för dess invånare som aldrig sett snö. På kvällen satt vi faktiskt uppe för att se julfreden utlysas i Åbo och det var stämningsfullt och fint och mitt hjärta höll på att spricka av fosterlandskärlek. Tills nästa program tog vid som var nån slags julshow och alltså bless their hearts men det var så stelt och uppstyltat och bara så fruktansvärt hemskt att se på så jag kunde inte ge det mer än en halv minut så var min Finlandslängtan puts väck. Lika hastigt försvann min längtan efter snö när jag plötsligt på riktigt var på väg till bergen där det finns snö. Jag ångrade mig och vi stannade i värmen i stället. 
Men samtidigt. Här är jättefina juldekorationer och midnattsmässan var otroligt mäktig och högtidlig och amerikaner kan verkligen skapa stämning men jag vet inte om jag någonsin får palmer och julen att gå ihop i mitt hjärta. (Jag har firat flera jular i Argentina och lika avigt kändes det där.)  I Finland brukar jag drabbas av julnostalgi och vill suga på den sista julkaramellen så länge som möjligt. Här var jag färdig med julen på julannandag. Och jag kommer att jubla när skolan börjar igen efter jullovet på måndag. (Tio extra timmar per dag blir mycket tid att fylla för tonåringar...) Lycklig packade jag ner den sista tomten i lådan idag. (Men lika lycklig kommer jag att packa upp den igen nästa år.)
* Den som vet vilken låt titeln syftar på får bonuspoäng. 

2 kommentarer:

 1. Säg att det är Sylvian joululaulu? Min enda favoritjullåt på finska. Gott nytt år förresten, har varit usel på att höra av mig och ville bara säga det, att jag tyck om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa! (Fast just DU skulle ha fått bonuspoäng ändå!) Jag tycker också att den är otroligt fin. Jag satt och lyssnade på den, blev våt i ögonen och tyckte riktigt synd om mig själv som inte fick fira jul med min familj i sagolikt vinterlandskap i Kimito. Som tur insåg jag hur patetisk jag var och det gick snabbt om. Lite perspektiv liksom...
   Och JAG TYCK OM DIG! Gott nytt år! <3

   Radera