lördag 17 januari 2015

En ny feminist har fötts

Alexandra är en ung kvinna jag jobbat med i över ett år nu. (Och nu är hon över 18 så jag får säga hennes namn.) Hon studerar konst och creative writing på ett universitet i norra Kalifornien så vi ses inte ofta just nu, men vi skypear varje måndag och talar också på telefon ofta. (Och hon var här under jullovet. Det var härligt. Hon kom direkt från tågstationen först till Casa Libre. Det känns alltid bra när man märker att Casa Libre känns som hemma för våra ungdomar. Även när de aldrig bott där, som Alexandra.) 

Jag hade missat fyra samtal av henne medan jag var på yoga i morse. Jag ringde genast tillbaka. Hon var mycket upprörd. Och arg och sa att hon behövde tala med mig. Jag undrade förskräckt vad som hänt. Så fick jag lyssna till en lååååång monologisk rant om patriarkatet och orättvisan av att vår historia är skriven av män. Jag kunde inte låta bli att småle medan hon gick på och tänkte "That's my girl!"  
Alexandra har gått sin första kurs i gender studies. Hon fick högsta vitsord för sin uppsats. Jag känner mig som en stolt storasyster. Det är ingen lätt bedrift med tanke på att feminism inte existerar som ett begrepp i kulturen där hon kommer ifrån. Jag säger inte att det inte finns feminister i Centralamerika, men det finns definitivt inga i den rurala by hon kommer ifrån i Guatemala. Hennes morföräldrar talar bara K'iche, som är ett Maya-språk. När man jobbar hårt för att klara livhanken på en dollar per dag hinner man inte fundera på feministiska teorier eller någon livsåskådning över huvudtaget. 
Alexandra fick kämpa ganska hårt med kursen, det var svåra begrepp att förstå, kurslitteraturen var inte lätt - jag tyckte själv att det var svårt när jag hjälpte henne att förstå innebörden av ett par artiklar - inte bara språkligt för att engelska inte är hennes modersmål, men för att hela tankevärlden är så annorlunda från vad hon är van vid. Det var en totalt ny värld för henne. Det var också därför hon var så upprörd. För att hon för första gången fått upp ögonen för machokulturen i hennes hemland och i hennes egen familj. Och hon sa själv. "Jag har alltid tyckt att det är orättvist. Jag hade bara inte ord för att förklara exakt vad det var som kändes så orättvist."  Men nu har hon. Jag känner mig så otroligt privilegierad att jag får följa med hennes resa och utveckling till en självständig ung kvinna. 4 kommentarer:

 1. Alltså allt jobb ni gör på Casa Libre låter så fantastiskt! Hurra för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi förtjänar nog inga hurranden, men tack. Och tack för att du läser och alltid visar intresse för Casa Libre! :)

   Radera
 2. Berätta gärna mer när storyn utvecklas. Låter som en väldigt intressant resa som hon har framför sig!

  SvaraRadera